Resepi Char Kuey Teow

Resepi Char Kuey Teow


Ramai yang tanye macam mne nak masak char kuey tiow dengan Sos Apai ni.

Boleh cuba resepi di bawah ni.

Resepi Char Kuey Teow

Bahan-bahan:
200 g kue teow ( @ ambil secekak untuk seorang makan )
taugeh dan kucai
1 biji telur
3 sudu besar Sos Char Kuey Teow Apai
Udang/kerang/ketam/sotong/kambing

Cara memasak:
1. Tumis kerang dan udang . Kasi ketuk2 sikit kuali tu biaq happening skit hehehe.
2. Masukkan 3 sudu besar paste Sos Apai. api mesti mau besar aaa...
3. Kemudian masukkkan 1 cawan air masak. Nak lagi sedap guna air rebusan udang. Bila kuah mendidih barulah masukkan kuey teow, kucai dan taugeh.
4. Pecahkan telur, kacau dan bolehlah di angkat. Kalau agak2 kering, tambahkan lagi paste char kuey teow & air tu. Ingat, tak perlu masak lama2 sangat,nanti kering kontang ler char kuey teow tu. Biar basah2 skit sbb char kuey teow ni cepat meresap

Siapp!! Mudahkan, Cepat & EXTRA sedapp.

Sebotol yang kecil boleh dapat 19-25 hidangan

kredit: Lies SachiKo

Comments