Resepi Nasi Goreng Paprik Ala Thai

Resepi Nasi Goreng Paprik Ala Thai


Bankrup kedai makan kalau semua orang tahu resepi nasi goreng paprik ala thai ni.

Buat kat rumah pun boleh. Mudah je sebenarnya.

Jom cuba!


BAHAN-BAHAN:

Bahan Nasi Goreng – (3 orang makan) -
• 3 mangkuk nasi
• 2 biji bawang merah (hiris)
• 3 ulas bawang putih (cincang halus)
• 2 seduk kecil cili kering blender
• 1 sudu besar paste tomyam
• isi ayam (ikut selera)
• sayur kubis (ikut selera)
• 2 sudu besar minyak masak
• garam gula secukup rasa


Bahan Paprik Campur -
• Sedikit udang, sotong, hirisan isi ayam
• 2 ulas bawang putih (dicincang)
• 2 helai daun limau purut
• 1 sudu besar sos tiram
• 1 sudu besar cili giling
• 1 sudu besar sos tomato
• sayur-sayuran (contoh kubis bunga, carrot, kacang panjang)
• garam dan gula secukup rasa
• 4 biji cili padi (diketuk)


CARA MEMASAK:

Nasi Goreng –
1. Tumiskan bawang merah dan bawang putih hingga naik bau, kemudian masukan cili blender dan sedikit air biar dia mendidih dan kering skit.
2. Masukkan ayam dan paste tomyam, kalau kering masukan sedikit air, kacau dan biarkan sehingga ayam masak.
3. Masukkan garam secukup rasa dan biarkan sehingga bahan-bahan tadi sedikit kering, barulah dimasukkan nasi.
4. Gaul hingga sebati, kemudian masukkan kubis dan gaul lagi hingga sekata. Goreng sehingga masak.


Paprik campur –
1. Tumiskan bawang putih hingga naik bau, kemudian masukkan cili giling dan tumis sampai garing.
2. Masukkan sos tiram, sos tomato dan sedikit air dan kacau hingga sebati.
3. Masukkan udang, ayam dan sotong. Gaul sehinngga masak jika perlu tambahkan sikit air.
4. Bila semua bahan sudah empuk, boleh masukkan cili padi, daun limau purut dan sayur-sayuran.
5. Gaul hingga masak kemudian boleh tutup api. Hindangkan bersama nasi goreng tadi dan telur dadar goreng.

Selamat mencuba!

Comments