Resepi Ikan Percik Kelantan

Resepi Ikan Percik Kelantan



Fuhh Ada ikan percik ni makan cicah budu memang sedap molek.

Jom cuba buat resepi ikan percik Kelantan ni

Bahan-Bahan:
- ikan kembung/bawal
- Santan pekat
- 5 biji bawang merah
- 1 biji bawang putih
- 1 inci halia
- 2 batang serai
- 1 keping asam keping
- kunyit
- garam
- gula

Cara-Cara:
- lumurkan ikan dgn kunyit dan garam kemudian bakar dan asingkan
- Kisar bawang merah, bawang putih dan halia dengan santan.
- Masakkan didlm kuali/periuk
- Masukkan serai yg diketuk dan asm keping
- Masukkan garam dan gula secukup rasa.
- Biarkan kuah percik yg dimasak benar2 pekat.
- setelah masak curahkan ke atas ikan yg dibakar tadi.
- Sedia dihidangkan


Kredit: Sila hantar email jika ini resepi anda.

Comments