Unik jugak Resepi karipap JJ Versi karot ni. Cubalah!
Untuk inti ayam kentang JJ
Bahan-bahan:
2 biji bawang besar di potong dadu
3 biji bawang putih
1 inci h alis di ketuk
1/2 teh serbuk jintan putih babas
1 pekat rempah kari ikan babas
2-3 ketul bahagian dada ayam dipotong dadu
2 pelepah daun kari
8-10 biji kentang dipotong dadu kecil
Air sama paras dengan kentang
Garam gula dan maggie cukup rasa .
Langkah-langkah:
Bahan-bahan:
2 biji bawang besar di potong dadu
3 biji bawang putih
1 inci h alis di ketuk
1/2 teh serbuk jintan putih babas
1 pekat rempah kari ikan babas
2-3 ketul bahagian dada ayam dipotong dadu
2 pelepah daun kari
8-10 biji kentang dipotong dadu kecil
Air sama paras dengan kentang
Garam gula dan maggie cukup rasa .
Langkah-langkah:
- Tumis bawang besar ,bawang putih hingga naik bau.
- masukkam rempah kari yang dibancuh dengan air....biar naik bau.
- Masukan air kentang dan ayam masak hingga empuk kentangnya baru tambah garam gula dan maggie cukup rasa...
Untuk Kulit Karipap JJ Versi Karot
Bahan-bahan:
3 cawan tepung gandum
3 sudu besar majerin
1/2 sudu teh garam halus
3/4 cawan air @ 120 gram biasa jgn tuang semua agak2 xmelekat ditangan
1/2 batang karot disagat halus
5 helai daun bawang di hiris halus
Sedikit krim super
Minyak untuk mengoreng
Cara penyediaan
- Ayak tepung gaul dengan majerin atau butter jadi serbuk roti.campurkan daun bawang dan karot kacau rata.
- Larutkan garam dengan air...dan tuang sedikit demi sedikit dan uli hingga jadi doh dan sapu krim super dan uli hingga licin dan perap 10 minit dan baru timbang doh 20@25 gram.
- gelek dan isi inti dan kelimkan ...
Untuk mengoreng campurkn shorteng 1 sudu besar semasa hendak mengoreng..biar gebus montok karipapnya
Cetusan idea : Nornahar Akhmar
kredit : JJ Pau Mawar
Comments
Post a Comment