Resepi Sambal Belacan Lagi

Resepi Sambal Belacan Lagi


Tak lengkap makan nasi kala takde sambal belacan untuk dicicah dengan ulam.

Mudah saja resepi sambal belacan ni. Cubalah!

Bahan-bahan:
  • 25 biji cili padi
  • 1 biji cili merah
  • 1/2 sudu teh gula(jangan banyak..xmo manis)
  • Sedikit bahan perasa(sy guna aji...)
  • Sebesar ibu jari belacan
(tumbuk semua bahan di atas guna lesung batu)kalo nak blend pun boleh jer..nak sedap baik tumbuk..
  • 1/4 cawan air asam jawa (pekat)
  • 1 biji limau nipis (perah ambil jusnya)
  • 2 sudu besar air

Cara penyediaan:
  1. Satukan bahan tumbuk dengan air asam jawa, perahan limau dan air.
  2. Kacau sebati.
  3. Siap.

Kredit: Mariana Zainal

Comments