Nampak sedap kuih butir nangka ni. Resepi penyediaannya pula agak mudah.
Jom cuba!
Untuk doh
Bahan-bahan:
- 3 cawan tepung pulut
- 1/2 cawan tepung gandum
- Air secukupnya
- Pewarna ikut citarasa
Cara-cara:
1. campur semua bahan-bahan di atas.2. Uli sehingga tak melekat di tangan.
3. Pastu bahagikan doh ikut warna kesukaan.
4. Kemudian bulatkan doh seperti gambar....
5. Rebus dalam air menggelegak dan masukkan satu persatu butir nangka.
6. Bila timbul, angkat masuk dalam air sejuk/ais
Untuk kuah
Bahan-bahan
- 1 kotak santan
- Air secukupnya
- Daun pandan
- 1 cwn gula/gula melaka(ikut kemanisan sendiri)
- 1 sk garam
- 1 sk biji halba(sy tk letak ank2 x suka)
Cara-cara:
1. Sediakan periuk lain.2. Perlahankan api masukkan semua bahan di atas, kacau rata.
3. Bila dah mendidih, masukkan butir nangka tadi.
4. Biar mendidih dan kacau perlahan-lahan seketika dan bolehlah tutup api.
5. Dah siap...
Kredit : Sue Shuk
Comments
Post a Comment