Bolehlah buat kalau ada saki baki lauk semalam.
Campak-campak je.
• 10 tangkai cili api*
• 1 biji bawang besar-hiris*
• 3 ulas bawang putih*
• 2 biji telur
• Kacang panjang
• Kubis
• Garam dan perasa
3. Tumis semua bahan yang dah ditumbuk. Masukkan garam dan perasa. Masukkan sayur dan pecahkan telur.
4. Bila telur dah separuh masak, masukkan nasi putih. Kacau rata dan biarkan nasi agak garing sedikit. Siap!
BAHAN-BAHAN:
• 1 pinggan nasi putih
• Ikan goreng (akak guna ikan selayang 2 ekor – asingkan isinya)• 10 tangkai cili api*
• 1 biji bawang besar-hiris*
• 3 ulas bawang putih*
• 2 biji telur
• Kacang panjang
• Kubis
• Garam dan perasa
CARA MEMBUAT:
1. Panaskan sedikit minyak dan goreng sekejap bahan bertanda * bila dah agak layu, angkat.
2. Tumbuk kasar bahan yang dah digoreng tadi. Kemudian, masukkan isi ikan dan tumbuk jangan hancur sangat (manja-manja je)3. Tumis semua bahan yang dah ditumbuk. Masukkan garam dan perasa. Masukkan sayur dan pecahkan telur.
4. Bila telur dah separuh masak, masukkan nasi putih. Kacau rata dan biarkan nasi agak garing sedikit. Siap!
Selamat mencuba!
Comments
Post a Comment