Ada yang gemar makan kuih paung?
Kalau ada bolehlah buat sendiri resepi kuih paung ini di dapur rumah anda.
Cubalah!
BAHAN INTI
CARA :
- rebus & blend isi ikan + santan
- tumbuk @ kisar bawang merah & halia
- campurkan isi ikan yang telah dikisar dengan bahan tumbuk @ kisar
- masukkan dalam kuali, masukan garam, gula, halba
- masak guna api sederhana hingga agak kering
BAHAN DOH
CARA :
- gaul sebati tepung pulut, tepung gndum, kelapa parut muda & garam
- masukan air sikit demi sikit hingga menjadi doh yang sebati
- ambil doh sebesar bola golf, leperkan & masukan inti
BAHAN INTI
- 5 ekor ikan selayang @ kembung
- 1 cawan santan
- 5 ulas bawang merah
- 1 inci halia
- 1/4 cawan air
- 1sudu teh halba
- 1sudu teh garam
- 2sudu teh gula
CARA :
- rebus & blend isi ikan + santan
- tumbuk @ kisar bawang merah & halia
- campurkan isi ikan yang telah dikisar dengan bahan tumbuk @ kisar
- masukkan dalam kuali, masukan garam, gula, halba
- masak guna api sederhana hingga agak kering
BAHAN DOH
- 2 cawan tepung pulut
- 1 cawan tepung gandum
- 2 cawan kelapa muda parut
- 1sudu teh garam
- 3/4 cawan air
CARA :
- gaul sebati tepung pulut, tepung gndum, kelapa parut muda & garam
- masukan air sikit demi sikit hingga menjadi doh yang sebati
- ambil doh sebesar bola golf, leperkan & masukan inti
- bulatkan semula kemas & susun dalam talam yang telah disapu minyak
- buat hingga habis
- biarkan seketika (15 minit)
- goreng kekuningan dengan api kecil
- kalau untuk difrozenkan goreng 1/2 masak je
SELAMAT MENCUBA
- buat hingga habis
- biarkan seketika (15 minit)
- goreng kekuningan dengan api kecil
- kalau untuk difrozenkan goreng 1/2 masak je
SELAMAT MENCUBA
Comments
Post a Comment