Resepi Kuih Paung

Resepi Kuih Paung


Ada yang gemar makan kuih paung?

Kalau ada bolehlah buat sendiri resepi kuih paung ini di dapur rumah anda.

Cubalah!

BAHAN INTI
  • 5 ekor ikan selayang @ kembung
  • 1 cawan santan
  • 5 ulas bawang merah
  • 1 inci halia
  • 1/4 cawan air
  • 1sudu teh halba
  • 1sudu teh garam
  • 2sudu teh gula

CARA :
- rebus & blend isi ikan + santan
- tumbuk @ kisar bawang merah & halia
- campurkan isi ikan yang telah dikisar dengan bahan tumbuk @ kisar
- masukkan dalam kuali, masukan garam, gula, halba
- masak guna api sederhana hingga agak kering

BAHAN DOH
  • 2 cawan tepung pulut
  • 1 cawan tepung gandum
  • 2 cawan kelapa muda parut
  • 1sudu teh garam
  • 3/4 cawan air

CARA :
- gaul sebati tepung pulut, tepung gndum, kelapa parut muda & garam
- masukan air sikit demi sikit hingga menjadi doh yang sebati
- ambil doh sebesar bola golf, leperkan & masukan inti
Resepi Kuih Paung


- bulatkan semula kemas & susun dalam talam yang telah disapu minyak
- buat hingga habis
- biarkan seketika (15 minit)
- goreng kekuningan dengan api kecil
- kalau untuk difrozenkan goreng 1/2 masak je

SELAMAT MENCUBA

Comments