Ramai yang minta resepi bengkang roti yang mudah dan sedap ni.
Ok saya share di sini ya
2. Blend semua bahan yang bertanda * selamasa 2 minit, kemudian masukkan bahan blender ke dalam mangkuk yang berisi roti tadi dan kacau-kacau rata.
3. Tuangkan kesemua bahan-bahan tadi ke dalam loyang yang telah disapu mentega.
4. Bakar dalam oven api atas bawah suhu 180 °c (ikut kesesuaian oven masing) selama 40 hingga 50 minit.
Bahan-bahan:
- Roti Gardenia 7 keping
- 1 Cawan Santan *
- 1 Cawan Susu Segar *
- 1 Cawan Gula *
- 1 Cawan Air masak
- 3 bji Telur (size c)*
- 1 Cawan Tepung gandum *
- 1 sudu kecil esen vanila*
- Secubit garam*
- Mentega secukupnya untuk sapu sekeliling loyang (kalau saya loyang lapik kertas minyak senang nak keluarkan bengkang nanti)
Cara penyediaan:
1. Rendam roti yang dah dicarik-carik ke dalam air masak 1 cawan tadi ke dalam mangkuk besar. (Tekan-tekan roti tadi sampai meresap air. Rendam 10 minit sampai kembang.2. Blend semua bahan yang bertanda * selamasa 2 minit, kemudian masukkan bahan blender ke dalam mangkuk yang berisi roti tadi dan kacau-kacau rata.
3. Tuangkan kesemua bahan-bahan tadi ke dalam loyang yang telah disapu mentega.
4. Bakar dalam oven api atas bawah suhu 180 °c (ikut kesesuaian oven masing) selama 40 hingga 50 minit.
SELAMAT MENCUBA
Kredit: Cik Neti
Comments
Post a Comment