Nah. Tak perlu lagi ke kedai mamak.
Buat saja resepi nasi goreng mamak ni dari rumah gerenti kedai mamak tutup lagi sebulan dua.
Cubalah!
BAHAN-BAHAN:
• 4 cawan Nasi putih
• 1 biji bawang besar – hiris halus
• 4 ulas bawang putih – ketuk dan hiris halus
• 2 sudu besar cili sambal yang sedia siap dimasak – suka pedas letak lah lebih
• 3 sudu besar sos tiram – **Nina tambah sebab Nina tak letak garam
• 3 paket serbuk rencah Maggi kari
• 2 biji tomato – dibelah empat
• 2 keping tauhu – digoreng dahulu dan kemudian dihiris nipis
• 2 batang sayur sawi dan kobis – dipotong anggaran 2 ½ inch
• 2 biji telur
• 2 fish cake – dihiris nipis **Nina tambah
• 1 cawan isi ayam – dipotong dadu ** Nina tambah
• Minyak untuk menumis
• 1 biji bawang besar – hiris halus
• 4 ulas bawang putih – ketuk dan hiris halus
• 2 sudu besar cili sambal yang sedia siap dimasak – suka pedas letak lah lebih
• 3 sudu besar sos tiram – **Nina tambah sebab Nina tak letak garam
• 3 paket serbuk rencah Maggi kari
• 2 biji tomato – dibelah empat
• 2 keping tauhu – digoreng dahulu dan kemudian dihiris nipis
• 2 batang sayur sawi dan kobis – dipotong anggaran 2 ½ inch
• 2 biji telur
• 2 fish cake – dihiris nipis **Nina tambah
• 1 cawan isi ayam – dipotong dadu ** Nina tambah
• Minyak untuk menumis
Untuk hiasan:
• Hirisan timun
• Limau kasturi dibelah dua
• Bawang goreng **Nina tak letak
2-. Tumis bawang besar, bawang putih hingga berbau wangi
3-. Kemudian masukkan – sambal cili ready made, sos tiram, serbuk kari maggi, tauhu, fish cake dan isi ayam. Gaul sebati hingga masak.
4-. Selepas itu, masukkan nasi putih, kobis dan sawi, gaul rata beberapa minit hingga nasi dan sayuran masak sebati bersama rencah tadi.
5-. Ketepikan semua di keliling kuali yang sama dan pecahkan telur kat ruang di tengah-tengah kuali. Biarkan seketika dan kacau rata kesemuanya.
6-. Masukkan tomato. Kacau rata hingga masak.
7-. Tutup api dan sedia dihidangkan bersama bahan hiasan – hirisan timun, tomato, limau kasturi dan bawang goreng.
• Hirisan timun
• Limau kasturi dibelah dua
• Bawang goreng **Nina tak letak
CARA PENYEDIAAN:
1-. Panaskan kuali dan masukan minyak untuk menumis2-. Tumis bawang besar, bawang putih hingga berbau wangi
3-. Kemudian masukkan – sambal cili ready made, sos tiram, serbuk kari maggi, tauhu, fish cake dan isi ayam. Gaul sebati hingga masak.
4-. Selepas itu, masukkan nasi putih, kobis dan sawi, gaul rata beberapa minit hingga nasi dan sayuran masak sebati bersama rencah tadi.
5-. Ketepikan semua di keliling kuali yang sama dan pecahkan telur kat ruang di tengah-tengah kuali. Biarkan seketika dan kacau rata kesemuanya.
6-. Masukkan tomato. Kacau rata hingga masak.
7-. Tutup api dan sedia dihidangkan bersama bahan hiasan – hirisan timun, tomato, limau kasturi dan bawang goreng.
Kredit: Nina Mirza
Comments
Post a Comment