Resepi Nasi Goreng Seafood

Resepi Nasi Goreng Seafood


Teringin nak makan makanan laut tapi lain dari yang lain?

Bolehlah cuba resepi nasi goreng seafood ni. Memang sedap macam makan di tepi laut.

Cobalah!

BAHAN-BAHAN:
• 2-3 mangkuk nasi putih
• 1 biji bawang merah – saiz besar (ditumbuk)
• 2 ulas bawang putih (ditumbuk)
• Sedikit sawi (dipotong)
• 1 genggam isi kerang
• 5-6 ekor udang (sederhana besar)
• 4-5 ekor sotong (dipotong bulat)
• 1 sudu besar sambal belacan (Ida just guna sambal belacan segera adabi)
• 1 sudu cili giling
• 1 sudu besar sos tiram
• 2-3 biji cili padi (jika mahu pedas)
• Sedikit minyak masak/minyak bijan
• Garam dan secukup rasa
• Daun sup dan timun (untuk hiasan)


CARA MEMBUAT:
1. Panaskan sedikit minyak. Tumiskan bawang yang ditumbuk sehingga naik bau.
2. Masukkan sambal belacan, cili giling dan cili padi yang diketuk/hiris. Kacau rata.
3. Kemudian masukkan sos tiram dan kacau lagi. Selepas itu masukkan isi kerang, sotong dan udang. Biarkan masak seketika.
4. Tambahkan garam, dan serbuk perasa secukupnya. Kemudian masukkan sayur, biarkan layu sedikit.
5. Akhir sekali, masukkan nasi dan gaul sekata. Boleh padamkan api. Hiaskan dengan daun sup dan timun.

Kredit: Ida

Selamat mencuba!

Comments