Nikmatnya bila dapat menyedut siput sedut masak lemak sambil makan dengan nasi panas.
Jom buat ikut resepi gulai lemak siput sedut ni.
Fuhh!!
Bahan-Bahan:
- Siput sedut
- Santan
- Bawang merah
- Lengkuas
- Kunyit
- Cili kering
- Asam keping
- Daun kesum
Cara-Cara:
- Bersih siput dan potong sikit bahagian belakang/ekor
- Kisar bawang merah, lengkuas, kunyit, cili kering dgn sedikit santan.
- Campur bahan yg dikisar dgn sebahagian lg santan dlm periuk.
- Masak hingga mendidih
- Masukkan siput, asam keping, daun kesum, garam dan gula secukup rasa
- Biarkan mendidih dlm 5-10 minit dan tutup api. ( Jgn terlalu lama di atas dapur nanti susah nak sedut )
- Sedia dihidangkan.
Kredit: Sila hantar email jika ini resepi anda.
Comments
Post a Comment