Ada peminat wajik disini? Kalau ada, bolehlah cuba sendiri resepi wajik turun temurun ni.
Untuk pengetahuan wajik ni juga dipanggil pulut kacai.
Jom cuba!
- 1 kg beras pulut
- 1 kg gula merah
- 2 cawan gula putih
- Santan secukup lemak (selalu saya buat sukatan 1 kg pulut, santan dalam 1/2 kg lebih sikit)
- Daun pandan
CARA MEMASAK:
- Beras pulut direndam 4-5 jam
- Kemudian kukus seperti biasa kemudian sejukkan.
- Masak gula merah dan tapis dahulu kemudian masukkan gula putih
- Masukkan santan dan daun pandan
- Masak sehingga agak-agak nak pekat (jangan pekat sangat) dan masukkan pulut yang dikukus asing tadi.
- Kemudian kacau lagi sehingga agak-agak pekat likat
- Jangan terlalu pekat atau terlalu lembik
- Tutup api dan masukkan dalam bekas
- Siap!
Comments
Post a Comment