Tiap kali hari raya, hidangan Daging Malbari pasti jadi pilihan di pagi raya kerana sedap dan menyelerakan.
Nak tahu resepi daging Malbari ni?
Jom cuba langkah-langkah di bawah ni.
(Untuk 1 kilo daging )
Bahan kisar:
Kayu manis - 1 batang kecikBunga lawang - 3 kuntum
Bunga cengkih - 5 kuntum
Rempah biji ketumbar - 3 sb
Jintan putih - 1 sb
Jintan manis - 2 sb
Cabai kering - segenggam
Bawang merah - 5 ulas
Bawang putih - 5 ulas
Bawang besar - 2 biji
Halia - 2 inci
Serai - 2 batang
☝semua bahan kisar goreng tanpa minyak sehingga wangi- api perlahan.
Kemudian kisar semua bahan ini.
Kicap manis kipas udang - 1/2 botol
(Botol kecik)
Kerisik - 3 bungkus
Gula merah - seringgit ( masak dgn sedikit air tapis)
Kredit resepi: Saba Natasha
☝semua bahan kisar goreng tanpa minyak sehingga wangi- api perlahan.
Kemudian kisar semua bahan ini.
Bahan-bahan :-
Daging - sekilo potong kecikKicap manis kipas udang - 1/2 botol
(Botol kecik)
Kerisik - 3 bungkus
Gula merah - seringgit ( masak dgn sedikit air tapis)
Cara-caranya:-
- Goreng semua bahan kisar tanpa minyak sehingga wangi - api perlahan, kisar semua bahan ini.
- Kemudian masukkan bahan kisar bersama daging dan masukkan kicap, kacau sebati dan perapkan daging 1 - 2jam
- Setelah diperap, masukkan sedikit minyak ke dalam kuali kemudian tumis daging yang perap tadi, masukkan sedikit air.
- Masak sehingga daging lembut, tambahkan lagi air untuk lembutkan daging.
- Bila daging lembut, masukkan kerisik, garam , gula & air gula.
- Masak sehingga kuat pekat berpalut di daging.
Kredit resepi: Saba Natasha
Comments
Post a Comment