Resepi BBQ Daging kambing panggang ni terbukti sedap.
Ianya hasil olahan idea dari Dr. G.
Jom cuba!
Bahan:
12 slice daging kambing (lamb),*katanya jangan beli mutton, mutton ni daging kambing yang agak tua.
Bahan Perapan:
- 5 - 6 sudu besar Lada hitam
- 1/2 cawan Madu (lebih pun sedap juga, tapi gula perlu kurangkan)
- 1/2 cawan Sos Cili
- 1/2 cawan Sos tomato
- 1/2 cawan sos BBQ Lea Perrins
- Gula dan sedikit garam.
Cara penyediaan:
1. Lada hitam ditumbuk agak kasar (tapi jangan kasar sangat), abang saya tak tumbuk, dia pusing-pusingkan jer lesung batu tu.2. Dalam mangkuk, satukan sos cili, sos tomato, madu, sos BBQ Lea Perrins, lada hitam, gula dan garam. Ia akan ada rasa-rasa asam boi sikit. Kalau tak sampai rasa macam asam boi tu, tambahlah mana2 yang kurang.
3. Gaul rata dan masukkan daging kambing. Perap sekurang-kurangnya 4 jam, lagi lama lagi elok.
4. Panggang menggunakan arang.
Nota:
Selain kambing, boleh juga diperap menggunakan daging lembu atau ayam.Cuma untuk ayam, abang saya masukkan sedikit kicap pekat.
~ Selamat mencuba ~
kredit resepi: Delihayat Kitchen
Comments
Post a Comment