Resepi biskut Almond London ni agak mudah untuk dihasilkan. Rasanya pula memang sedap bagi yang meminati rasa coklat.
Bolehlah dijadikan juadah raya untuk tetamu yang datang rumah nanti.
Jom cuba!
Bahan-bahan: (150 biji)
- 250 gram mentega
- 125 gram gula halus
- 1 biji telur
- 1 sudu teh esen vanila
- 50 gram serbuk badam (optional)
- 200 gram tepung jagung}
- 300 gram tepung gandum}
- 1 sudu besar tepung beras}
- 1 sudu teh baking powder}-ayak bersama
- 200 gram kacang badam, digoreng tanpa minyak
- 50 gram badam cincang untuk hiasan
- +/- 700g coklat compound
Cara penyediaan:
- Pukul mentega dan gula sehingga kembang. Kemudian, masukkan esen vanila dan pukul lagi.
- Masukkan serbuk badam. Kacau sehingga rata.
- Masukkan tepung yang telah diayak tadi dan gaul rata.
- Bentukkan doh bulat-bulat kecil/lonjong dan masukkan kacang di dalamnya.
- Letakkan di atas dulang pembakar yang telah disapukankan sedikit mentega.
- Bakar pada suhu 200 darjah Celcius selama 20 minit.
- Cairkan coklat dengan kaedah doubel-boiler. Celupkan biskut tadi dan letak dalam kertas cawan.
- Taburkan badam cincang di atasnya.
- Biarkan ia kering. Siap untuk dimakan atau disimpan.
Selamat mencuba!
Comments
Post a Comment