Resepi Biskut Cheese Cadbury mudah dan sedap

Resepi Biskut Cheese Cadbury


Resepi Biskut Cheese Cadbury ni agak baru dan segar ideanya. Cara penyediaannya juga agak mudah.

Rasanya juga memang sedap dan pasti menjadi rebutan kanak-kanak semasa hari raya nanti.

Jom cuba!

Bahan A

180gm mentega
80gm shortening
90gm gula icing
1 biji kuning telur
1 sudu makan esen vanila
70gm cream cheese

Bahan B

400gm tepung gandum
80gm tepung jagung

Bahan C

1 botol coklat Cadbury - 200 pcs
putih telur, untuk sapu

Cara membuatnya:

1. Pukul Bahan A hingga sebati dan kembang.

2. Masukkan Bahan B. Gaul rata.

3. Rehatkan selama 15-30 minit di dalam peti sejuk untuk senang terap.

4. Potong/terap mengikut saiz dan ketebalan lebih kurang coklat Cadbury dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu selama 15 minit dgn suhu 150-160C, api atas-bawah, bakar 20minit..(note: 5 minit terakhir tu pusingkan tray untuk pembakaran sekata).

5. Biarkan biskut sejuk. Sapu sedikit putih telur, letakkan cadbury. Bakar lagi 5 minit hingga bawah dan keliling biskut kelihatan perang, guna api atas-bawah, rak paling bawah.

6. Sejukkan atas redai sebelum disimpan dalam bekas kedap udara berlayerkan baking paper (untuk serap lebihan minyak).

Harga biskut cheese Cadbury biasanya RM25/30pcs ada yang RM50/50pcs

credit : Aya Suraya‎

Comments