Resepi Biskut Cornflakes Kelapa Mudah dan Sedap

Resepi Biskut Cornflakes Kelapa Mudah dan Sedap


Takde idea baru nak buat kuih raya?

Apa kata cuba resepi biskut Cornflakes Kelapa yang dikongsikan oleh jenama Ayam Brand ni.

Nampak agak mudah dan rasanya pasti sedap.

Jom cuba!


Bahan-bahan


  • 6 sudu besar Santan Ayam Brand
  • 1 cawan mentega
  • 1 cawan gula
  • 2 ½ cawan tepung
  • 1 ½ sudu teh serbuk penaik
  • ½ sudu teh garam
  • 2 sudu teh perasa vanilla
  • 2 biji telur, dikacau
  • 3 cawan emping jagung, dihancurkan


Cara Memasak

1) Panaskan ketuhar sehingga suhu 180ยบ Celcius.

2) Masukkan mentega, gula dan santan dalam mangkuk. Campurkan dan kacau selama satu minit sehingga campuran sebati.

3) Dalam mangkuk yang lain, pukul telur. Masukkan telur dalam campuran tadi.

4) Tambahkan perasa vanilla dan kacau sebati.

5) Dalam mangkuk berasingan, campurkan garam, tepung dan serbuk penaik. Pukul sebati.

6) Perlahan -lahan kacau ke dalam campuran santan. Gunakan spatula untuk membentuk doh dan letakkan dalam peti sejuk selama setengah jam.

7) Letakkan emping jagung yang hancur di dalam loyang atau mangkuk besar. Dengan menggunakan sudu, cedok doh bersaiz kecil dan gaulkan dengan emping jagung. Letakkan doh yang telah siap dalam kertas baking. Ulang langkah ini sehingga doh habis.

8) Bakar sehingga keemasan dan keluarkan. Biarkan sejuk.

Kredit: Ayam Brand

Comments