Resepi Kuih Keria Mudah dan Sedap

Resepi Kuih Keria Mudah dan Sedap


Dah ada juadah berbuka puasa nanti?

Kalau belum boleh cuba resepi kuih keria yang mudah dan sedap ni.

Semoga berjaya!

BAHAN-BAHAN:


  • 700 gm ubi keledek
  • 1 1/2 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan gula
  • 1/2 cawan air
  • Sedikit garam


CARA MEMASAK:

1. Kupas kulit dan potong keledek kecil-kecil.

2. Kemudian rebus hingga empuk, masukkan sedikit garam.

3. Lenyek ubi keledek semasa masih panas dan sejukkan.

4. Masukkn tepung dalam keledek lecek dan uli rata hingga menjadi doh.

5. Taburkn tepung atas papan pencanai dan tapak tangan.

6. Ambil doh sebanyak 30gm dan bentukkan doh menjadi gelang mengikut saiz kegemaran anda. Buat hingga habis.

7. Panaskan minyak dan goreng kuih hingga kuning keemasan.

8. Sejukkan sebentar.

Comments