Sikit saja kelainan acar timun Kelantan. Nak tau apa lainnya?
Boleh rujuk resepi acar timun Kelantan yang mudah dan sedap ni.
Cubalah!
BAHAN-BAHAN:
- Timun
- Lobak merah
- Bawang besar
- Cili merah sebatang
- Cuka
- Gula
CARA PENYEDIAAN:
1. Hiris memanjang timun dan lobak merah seperti bentuk mancis. Bawang merah juga dihiris memanjang.
2. Cili dihiris kecil.
3. Satukan ketiga bahan tadi ke dalam mangkuk.
4. Kemudian, masukkan 2 sudu besar gula ke dalam mangkuk.
5. Masukkan sedikit garam.
6. Selepas itu masukkan 2 sudu besar cuka.
7. Dan akhir sekali masukkan 2 senduk air dan gaul rata.
8. Untuk melengkapkan rasa, bolehlah masukkan hirisan bawang besar.
9. Siap untuk dihidang!
Comments
Post a Comment