Resepi mi goreng mamak yang sedap ni pasti menggoda peminat tegar kedai mamak.
Bolehlah masak sendiri mengikut resepi mudah di bawah ini.
Jom cuba!
Bahan:
- Mi Kuning sebungkus
- Kangkung
- Taugeh
- Sotong dan udang
- Bawang putih 3 ulas
- Bawang merah 5 ulas
- Cili kering segenggam
- Sos cili
- sos tiram
- kicap manis
- Cili merah
- Serbuk perasa
- Garam & gula
Cara memasak:
- Kisar semua bawang putih, bawang merah dan cili kering dalam pengisar yang diisi setengah cawan air.
- Kemudian, tumiskan bahan kisar tadi dalam kuali berisi minyak. Tumis hingga pecah minyak.
- Masukkan sos cili anggaran setengah cawan.
- Masukkan jugak sos tiram sebanyak 4-5 sudu besar.
- Selepas itu tambahkan kicap manis hingga kuah berubah warna gelap.
- Gaul rata hingga sebati.
- Setelah itu, masukkan sotong dan udang serta taugeh dan kangkung.
- Gaul rata semua bahan hingga sedikit masak.
- Tambah garam secukup rasa dan satu sudu besar gula.
- Masukkan juga 1 sudu besar serbuk perasa dan gaul sebati.
- Kemudian masukkan mi kuning yang sudah di basuh dan ditoskan.
- Gaul rata semua bahan dalam kuali.
- Jika warna kurang gelap, tambahkan kicap dan gaul rata.
- Siap untuk dihidang!
Comments
Post a Comment