Ads Top

10 Pesanan Berguna Dari Ustaz Zahazan

Ustaz Zahazan sering dijemput memenuhi program ceramah dan kuliah agama termasuklah di program- program TV seperti dalam segmen Tanyalah Ustaz, Motivasi Pagi, Al-Kulliyah, dan Jejak Rasul.

Beliau juga pernah menjadi penyampai tetap segmen Kuliyah Tafsir di radio IKIM.fm selama lebih kurang 8 tahun. Sekarang beliau menjadi penyampai bagi segmen Asbabul Nuzul di Nasional fm dan Pesan Taqwa di Pahang fm.

Pernah dianugerahkan Tokoh Maal Hijrah Peringkat Negeri Melaka bagi tahun 2014 dan terbaru beliau dikurniakan Darjah Pangkuan Seri Melaka (D.P.S.M) pada November 2015 yang membawa gelaran Datuk.

 Apa pun ada beberapa nasihat atau pesanan yang sangat berguna dalam satu ceramah beliau. Mendalam maksudnya ini:

1. Solat bukanlah "tayar ganti' yang anda tarik keluar ketika dilanda masalah, tapi ia adalah 'stereng' yang menunjukkan jalan benar.

2. Maka, kenapa cermin depan kereta begitu besar dan cermin pandang belakang begitu kecil?
Ini kerana masa lalu kita tidak begitu penting seperti masa hadapan kita. Maka, pandanglah ke hadapan dan majulah.

3. Persahabatan ibarat sebuah buku. Ia mengambil masa yang sedikit untuk dibakar, tapi bertahun-tahun untuk ditulis.

4. Semua perkara dalam kehidupan ini hanyalah sementara. Jika ia berjalan dengan baik, nikmatilah, ia takkan kekal lama. Jika ia berjalan dengan teruk, jangan sedih, ia juga takkan kekal lama.

5. Kawan-kawan lama adalah emas. Kawan-kawan baru adalah berlian. Jika anda mendapat sebutir berlian, jgn lupa emas tersebut krn utk memegang sebutir berlian, anda sentiasa memerlukan tapak emas.

6. Acapkali, ketika kita hilang harapan dan berfikir inilah pengakhirannya, ia hanyalah liku, bukannya penamat!

7. Apabila Allah swt menyelesaikan masalah-maasalah anda, anda percaya memiliki kemampuan. Apabila Allah swt tidak menyelesaikan masalah-masalah anda, DIA percaya akan kemampuanmu.

8. Seorang yang buta bertanya kepada seorang lelaki bijaksana "bolehkah ada sesuatu yang lebih teruk berbanding kehilangan penglihatan? " Dia menjawab, "ya, kehilangan visi anda! "

9. Ketika anda mendoakan orang lain, Allah swt mendengar kepada anda dan merahmati mereka; kadang kala apabila anda selamat dan bahagia, ingatlah bahawa seseorang telah mendoakan anda.

10. Rasa bimbang tidak menghilangkan masalah hari esok, ia menghilangkan kedamaian hari ini.
#copypaste

No comments:

Like Kami Di Facebook


Powered by Blogger.