Ads Top

Resepi Kek Batik Sedap Dan Merecik

Resepi Kek Batik Sedap Dan Merecik
pix: azirahman.com


Resepi Kek Batik Sedap Dan Merecik

Jom kita tengok bahan-bahan membuat kek batik lembut special ni :

BAHAN-BAHAN:
18 keping biskut Marie mana-mana jenama . Tapi nak sedap pilih seperti dalam pic ni jenama Morris
3/4 susu tin pekat mani
5 sudu besar milo
1 sudu besar serbuk koko. Nak best guna brand van houten
200 gram buttercup
loyang 4 segi saiz 7-8 ya.
plastik pembungkus nasi


CARA-CARA:
Resepi kek batik ni memang best. Sangat lembut dan juga terasa milonya.Boleh juga buat kek batik oreo, kek batik cheese. Jom tengok cara buat kek batik best:

Bahan – bahan dah cukup semua, jom kita tengok cara buat kek batik ni.Untuk tips elakkan bahan adunan hangit, guna api kecil sahaja dan non stick pan ya.

#1: Panaskan kuali. Masukkan 200 gram buttercup. Guna api perlahan je.Bila butter mula mencair, masukkan 3/4 susu pekat. Kacau rata adunan

#2: Seterusnya , masukkan 5 sudu besar milo dan 1 sudu besar serbuk kokoKacau rata sehingga adunan menjadi sedikit likat berkilat.

#3: Tutup api . Tak sampai 10 minit je proses ini semua. Boleh mula patah-patahkan biskut Marie Gaul rata. Hancurkan sedikit dengan senduk kayu untuk dapatkan tekstur seperti dalam gambar. Sediakan loyang dan plastik .

#4: Masukkan ulapisan pertama. Kemaskan adunan di segenap ruang loyang. Gunakan lebihan plastik tu untuk menekan adunan. Ulang langkah yang sama sehingga adunan habis.Tekan kuat sikit supaya adunan kek batik menjadi padat dan kemas.

#5: Dah siap tekan, boleh tambah toping kesukaan anda jika mahu.Nak letak nutella, oreo atau cream cheese, terpulang ya.Tutup adunan tadi dengan plastik dan sejukkan 3-6 jam atau semalaman dalam petui sejuk.

#6: Keluarkan kek dan potong dengan pisau yang tajam.Mula-mula potong memanjang setebal 1 1/2 inci setiap lajur. Potong lagi jadi empat segi membentuk blok kecil. Siap. Best tau resepi ni.Selamat mencuba

No comments:

Like Kami Di Facebook


Powered by Blogger.