Ayam goreng pedas ala Korea |
Resepi Korean Spicy Fried Chicken
Bahan-bahan (untuk ayam goreng):
- Ayam (diperap garam dan sos lada hitam (black pepper))
- Tepung gandum
- Tepung jagung
- Tepung beras
- Baking soda
- Putih telur
- Oat
Cara dan langkah-langkah:
- Adunkan semua jenis tepung dan baking soda dengan rata.
- Ambil ayam dan salutkan ayam tersebut dalam adunan tepung tersebut dengan rata.
- Kemudian masukkan ayam tersebut ke dalam putih telur.
- Selepas itu, masukkan ayat tersebut ke dalam oat.
- Akhirnya, goreng ayam tersebut dalam minyak panas sehingga berwarna keperangan (5-8 minit).
- Angkat dan toskan.
*Untuk ayam goreng yang lebih garing, goreng sekali lagi selepas toskan. (double-fried)
Bahan-bahan (untuk sos):
- Bawang putih (dipotong halus)
- Sos cili dan sos tomato
- Sos tiram
- Kicap manis
- Kicap masin thai
- Madu
- Cili padi dipotong halus (jika nak pedas) ATAU korean chili sauce (dijual di supermarket)
- Garam dan gula secukup rasa
- Minyak bijan
Cara penyediaan:
- Gaulkan bahan (2) hingga (9) dalam mangkuk.
- Panaskan kuali dan masukkan sedikit minyak.
- Masukkan bawang putih dan tumis hingga naik bau.
- Masukkan ayam goreng tadi ke dalam adunan sos di dalam kuali tersebut dan kacau hingga sos tersebut rata melitupi ayam tersebut.
- Akhir sekali masukkan hirisan daun ketumbar.
- Tabur bijan jika ada.
- Sedia dihidangkan.
Makan dengan nasi pun sedap juga. |
Selamat mencuba!
Share untuk kebahagiaan rakan anda!
Comments
Post a Comment