Resepi Roti Canai Homemade

Resepi Roti Canai Homemade





Dah tak perlu ke kedai mamak. Buat saja roti canai di rumah dengan mengikuti Resepi Roti Canai Homemade ni.

Terbaik!

Bahan-bahan

  • Tepung 4 cawan
  • Gula pasir 1 sudu besar
  • Garam 1/2 sudu kecil
  • Telur 1 biji
  • Margerin 2 sudu besar
  • Air suam satu cawan( sbb uli pakai tgn)
  • # kalau guna mesin guna air sejuk

Cara-cara
  • Sediakan bekas besar
  • Masukkan tepung,gula,garam,margerin
  • Gaul rata..pecahkan telur 
  • Masukkan air..
  • Uli sampai licin..sekata
  • Lebih kurang 30 minit...sado tgn lepas tu
  • Kemudian bahagikan doh..bulat2 kan
  • Masuk dlm bekas 
  • Letak minyak hingga doh terendam
  • Perap lebih kurang 2 jam
  • Biasa kalau nak mkn pagi..buat doh mlm
  • Lepas perap...
  • Masa nak buat roti canai..
  • Saya guna dulang utk tebar..rotinya
  • Tarik..pelan2..agak2 nipis..penuh permukaan dulang
  • Kemudian gulung kan kemas...
  • Nak masak atas kuali..ambil doh tadi..leperkan sedikit..
  • Masak seperti biasa..renjis2 kan sedikit minyak
  • Sehingga roti masak dan garing
  • Angkat...roti..seperti biasa..kepuk2 kan roti guna tgn..ala2 penebar roti canai..hihihi
  • Siap dah..
Kuah terpulang..nak kuah apa

Resepi ni..boleh dapat 12 biji..dohnya..

kredit resepi: Fatimah Ali‎

Comments