Dah tak perlu ke kedai mamak. Buat saja roti canai di rumah dengan mengikuti Resepi Roti Canai Homemade ni.
Terbaik!
Bahan-bahan
Cara-cara
Resepi ni..boleh dapat 12 biji..dohnya..
kredit resepi: Fatimah Ali
Bahan-bahan
- Tepung 4 cawan
- Gula pasir 1 sudu besar
- Garam 1/2 sudu kecil
- Telur 1 biji
- Margerin 2 sudu besar
- Air suam satu cawan( sbb uli pakai tgn)
- # kalau guna mesin guna air sejuk
Cara-cara
- Sediakan bekas besar
- Masukkan tepung,gula,garam,margerin
- Gaul rata..pecahkan telur
- Masukkan air..
- Uli sampai licin..sekata
- Lebih kurang 30 minit...sado tgn lepas tu
- Kemudian bahagikan doh..bulat2 kan
- Masuk dlm bekas
- Letak minyak hingga doh terendam
- Perap lebih kurang 2 jam
- Biasa kalau nak mkn pagi..buat doh mlm
- Lepas perap...
- Masa nak buat roti canai..
- Saya guna dulang utk tebar..rotinya
- Tarik..pelan2..agak2 nipis..penuh permukaan dulang
- Kemudian gulung kan kemas...
- Nak masak atas kuali..ambil doh tadi..leperkan sedikit..
- Masak seperti biasa..renjis2 kan sedikit minyak
- Sehingga roti masak dan garing
- Angkat...roti..seperti biasa..kepuk2 kan roti guna tgn..ala2 penebar roti canai..hihihi
- Siap dah..
Resepi ni..boleh dapat 12 biji..dohnya..
kredit resepi: Fatimah Ali
Comments
Post a Comment