Resepi Biskut Mazola / Kuih Kacang Mudah dan Sedap

Resepi Biskut Mazola / Kuih Kacang Mudah dan Sedap


Resepi Biskut Mazola yang juga disebut kuih kacang ini agak popular dikalangan rakyat Malaysia.

Ianya bukan saja boleh dijadikan hidangan kuih raya, malah ianya turut dijual sebagai makanan ringan di kedai runcit dan restoran.

Untuk yang ingin berniaga bolehlah ambil resepi ini untuk dijadikan rujukan.

Selamat mencuba!

Bahan-bahan ( 100 biji )


  • 1 gelas marjerin
  • 1 gelas gula halus
  • 1 gelas tepung gandum
  • 2 gelas tepung jagung
  • 1 gelas kacang tanah (dikisar)
  • 1 biji telur
  • 1 sudu teh baking powder
  • 1 sudu teh esen vanila


Cara-cara

1. Pukul marjerin dan gula sampai kembang
2. Masukkan telur. kacau hingga rata
3. Masukkan tepung jagung, tepung gandum, kacang, baking powder dan esen vanila. kacau hingga sebati
4. Jika adunan terlalu lembut, tambahkan tepung gandum sedikit demi sedikit hingga adunan sesuai untuk dicanai.
5. Canai adunan dan terap mengikut bentuk kesukaan anda.
6. Sebagai hiasan, boleh juga diletakkan sebiji kacang jika suka dan sapukan kuning telur atas setiap adunan yang telah diterap.
7. Bakar dengan suhu 180ยบ Celcius selama 15-20 minit


Semoga berjaya!

Comments