Resepi Biskut Makmur / Kuih Arab Mudah dan Sedap

Resepi Kuih Arab / Biskut Makmur Mudah dan Sedap



Resepi biskut makmur yang juga dipanggil kuih arab ini agak mudah untuk dicuba menjelang hari raya.

Rasanya pasti sedap dan menjadi kegemaran setiap tetamu.

Jom cuba!


Bahan-bahan:

A
1 kg tepung gandum, disangai hingga gebu

B
200g mentega
200g minyak sapi

C
500g kacang tanah, digoreng & ditumbuk kasar
200g gula kaster

D
200g susu tepung
250g gula aising

Cara-cara membuatnya:


1. Satukan bahan A, B & C dan uli hingga menjadi doh.

2. Bulat-bulatkan doh tadi. Susun atas dulang pembakar.

3. Panaskan oven pada suhu 160 darjah Celcius, bakar selama 15-20 minit.

4. Biarkan suam baru disalut dengan bahan D tadi. Siap dan boleh dimakan.

Untuk tahan lama bolehlah disimpan dalam bekas kedap udara.

Selamat mencuba

Comments