Resepi biskut makmur yang juga dipanggil kuih arab ini agak mudah untuk dicuba menjelang hari raya.
Rasanya pasti sedap dan menjadi kegemaran setiap tetamu.
Jom cuba!
Bahan-bahan:
A1 kg tepung gandum, disangai hingga gebu
B
200g mentega
200g minyak sapi
C
500g kacang tanah, digoreng & ditumbuk kasar
200g gula kaster
D
200g susu tepung
250g gula aising
Cara-cara membuatnya:
1. Satukan bahan A, B & C dan uli hingga menjadi doh.
2. Bulat-bulatkan doh tadi. Susun atas dulang pembakar.
3. Panaskan oven pada suhu 160 darjah Celcius, bakar selama 15-20 minit.
4. Biarkan suam baru disalut dengan bahan D tadi. Siap dan boleh dimakan.
Untuk tahan lama bolehlah disimpan dalam bekas kedap udara.
Selamat mencuba
Comments
Post a Comment