Bolehlah cuba resepi udang goreng kunyit yang mudah dan sedap ni.
Suami dan anak-anak mesti suka. Gerenti licin pinggan lauk nanti. Cubalah!
• 1 biji bawang besar – hiris nipis
• 3 ulas bawang putih – Nina ketukkan aje
• 2 inci halia – hiris nipis
• Sos tiram 3 sudu
• Sayur kacang boncis secukupnya – potong dalam 2 inci
• Carrot – potong kecil
• Serbuk kunyit
• Garam secukup rasa
• Air secukupnya - agak-agak jer
2- Panaskan minyak dalam kuali lalu tumis bawang besar, bawang putih dan halia dan serai hingga naik bau.
3- Kemudian masukkan sos tiram, kacau rata dan sedikit air hingga mendidih.
4- Masukkan udang goreng hingga masak lalu masukkan sayur kacang boncis, dan carrot, gaul rata hingga masak.
5- Perasakan dengan garam secukup rasa. Nina tak letak pun sebab tadi masa perap dah letak…
6- Tutup api dan sedia dihidangkan bersama nasi panas dan sambal belacan. Wallaa~
Kredit: Nina
Selamat mencuba!
BAHAN-BAHAN:
• 500gm udang sederhana besar – cuci bersih dan toskan perap bersama serbuk kunyit• 1 biji bawang besar – hiris nipis
• 3 ulas bawang putih – Nina ketukkan aje
• 2 inci halia – hiris nipis
• Sos tiram 3 sudu
• Sayur kacang boncis secukupnya – potong dalam 2 inci
• Carrot – potong kecil
• Serbuk kunyit
• Garam secukup rasa
• Air secukupnya - agak-agak jer
CARA PENYEDIANNYA:
1- Udang yang telah dibersihkan diperap bersama serbuk kunyit dan sedikit garam lebih kurang 20 minit.2- Panaskan minyak dalam kuali lalu tumis bawang besar, bawang putih dan halia dan serai hingga naik bau.
3- Kemudian masukkan sos tiram, kacau rata dan sedikit air hingga mendidih.
4- Masukkan udang goreng hingga masak lalu masukkan sayur kacang boncis, dan carrot, gaul rata hingga masak.
5- Perasakan dengan garam secukup rasa. Nina tak letak pun sebab tadi masa perap dah letak…
6- Tutup api dan sedia dihidangkan bersama nasi panas dan sambal belacan. Wallaa~
Kredit: Nina
Selamat mencuba!
Comments
Post a Comment